Åtta traditionella rätter du måste smaka på i Oman
Bakom de storslagna vyerna gömmer sig en traditionsrik gastronomi
Oman är känt för sin femtusenåriga historia, sitt natursköna landskap och varma gästfrihet. Bakom kulturpärlorna och de storslagna vyerna gömmer sig även en traditionsrik gastronomi som bland annat bjuder på den smakrika rätten shuwa med kött, nötter och dadlar inlindade i bananblad, den sammetslena desserten halwa och det delikata tunnbrödet maldouf. Här är åtta traditionella rätter att sätta tänderna i under en resa till Oman.
Shuwa
Shuwa är en maträtt rik på traditioner: Rätten serveras ofta i slutet av ramadan och symboliserar för många samvaro och firande. Rätten består av marinerat lamm-, get- eller kamelkött som tillsammans med nötter och dadlar lindas in i bananblad och tillagas i en underjordisk gropugn. Här ligger rätten i 24-48 timmar tills köttet är mört och saftigt. Shuwa serveras med bröd eller ris.
Muthbe
Muthbe kommer från Omans södra region Dhofar och är mer av en matlagningsteknik än en maträtt. När man gör muthbe tillagas kött på platta stenar som placeras över eld. När stenarna har nått en viss temperatur läggs marinerat kött på dem - traditionellt sett kamelkött. Stenarnas värmebevarande egenskaper gör att köttet tillagas snabbt och efter bara några minuter är köttet knaprigt på utsidan och mört på insidan.
Maldouf
Ingen omansk måltid är komplett utan maldouf, ett tunnbröd känt för sina många delikata lager. Brödet är gjort på mjöl, vatten och ghee och tillagas på en varm bakplåt. De tunna lagren som ger tunnbrödet en unik konsistens görs genom att rulla och vika degen med en speciell teknik. När Maldouf inte äts med kryddiga grytor avnjuts brödet med honung eller ost.
Harees
Harees är en populär omansk maträtt gjord på malet vete och kött, antingen kyckling eller lamm, kryddad med spiskummin och koriander. Ingredienserna blandas, kokas upp i saltat vatten och får sjuda länge under konstant omrörning, vilket resulterar i en krämig konsistens. Harees serveras ofta måltiden före gryningen under Ramadan, för att fylla kroppen med bra näring för dagen.
Makbous
Makbous görs på ris, kött och kryddor som kardemumma och kryddnejlika. Det är Omans svar på risrätten pilaff. Under tillagningen läggs riset ihop med köttet och kryddorna på ett sådant sätt att det smälter samman till en sammanhållen, smakrik måltid. I rätten används även den exklusiva kryddan saffran, som kan köpas till bra priser på omanska souk (marknader) om man vågar pruta om priset med de ivriga försäljarna.
Halwa
Varje måltid i Oman bör avslutas med den söta efterrätten halwa. Halwa görs på rosenvatten, saffran, nötter och socker och avnjuts vanligtvis i sällskap med en kopp arabiskt kaffe, smaksatt med kardemumma. Efterrätten görs genom att man kokar ihop ingredienserna i en stor koppargryta och rör om massan med en stor träspatel tills rättens sammetslena konsistens uppnås.
Shawarma
Shawarma äts visserligen över hela världen, men Oman har sin egen unika version av den populära gatumaten. Omansk shawarma består liksom traditionell shawarma av saftigt kött som tillagas långsamt och sedan skärs i lagom stora bitar. Köttet serveras i varmt bröd med ett urval av färska grönsaker, såser och pålägg. Det som skiljer omansk shawarma från klassisk shawarma är den unika blandningen av kryddor och örter köttet marineras i. Shawarma bör helst sköljas ner med lemonad med mynta, som serveras på i stort sett alla restauranger och kaféer i Oman.
Omansk smörgås - med chips i
De flesta rätter i Oman har utvecklats under hundratals år och är baserade på gamla traditioner. Men även nya rätter ser dagens ljus. Ett exempel är en speciell omansk smörgås - vars huvudingrediens är de salta chipsen Chips Oman. Smörgåsen görs genom att man breder mjukost i ett pitabröd som sedan fylls med chips och chilisås. Ett gott mellanmål att ha med på bilresan eller stranden.
Om Oman
Sultanatet Oman är ett land med imponerande natur, fascinerande historia och mellanöstlig gästvänlighet. Besökarna kan uppleva 5 000 års historia, fem UNESCO-världsarv och spännande kulturella sevärdheter som det kungliga operahuset eller sultan Qaboos ståtliga moské i huvudstaden Muskat.
Samtidigt erbjuder Oman en rad naturupplevelser, bland annat en över 3 000 kilometer lång kustlinje med olika vattensportaktiviteter, dramatiska klippor och storslagna utsiktspunkter.
De imponerande Hajarbergen är också ett av landets landmärken, och med sina 3 075 meter är Jabal Shams det högsta berget på den arabiska halvön, medan berget Jabal Akhdar fascinerar med sina hängande trädgårdar. Blomstrande oaser, dolda wadis (en torr flodbädd i ett ökenområde) och meterhöga sanddyner möjliggör utomhusaktiviteter som klättring och vandring - medan heta kryddor och smakrika råvaror står i centrum för landets traditionella kök.
Oman Ministry of Heritage & Tourism (MHT) är ansvarigt för att marknadsföra sultanatet Oman som resmål. Turistrådet har som mål att skapa tillväxt inom turismsektorn och att öka kunskapen om resmålet bland potentiella besökare.
Få de bästa erbjudandena med vår prisgaranti och välj betalningsalternativ som passar just dig. Vi accepterar alla vanliga betalningsmetoder för en säker och smidig transaktion.
Våra kunder litar på oss
Med över 30 års erfarenhet är Sembo en del av den pålitliga och internationellt etablerade Stena-gruppen. Vi är kända för vår expertis, särskilt när det gäller bilresor.
Smidig reseplanering
Planera din resa snabbt och enkelt med i Sembos bokningssystem. Låt Amelia, vår AI-reseassistent, hjälpa dig att jämföra priser och hitta bäst erbjudande för dig.
Res på ditt sätt
Välj bland mängder av hotell, flyg, semesterboenden och aktiviteter. Med vår plattform får du full flexibilitet och hållbara alternativ, så du kan resa precis som du vill.