Det bästa av Italien med Sanne Alexandra och Sembos Italienexpert Sara

Inspireras av Sanne Alexandra Josefsons smekmånad i Italien och hennes kommande resa till Apulien och Sicilien. Ta även del av tips på hur du kan maximera din resa av vår Italienexpert Sara.

Sanne, vi vet att du älskar Italien väldigt mycket. Vad är det som gör att du tycker om just Italien?
Det jag älskar med Italien är det är så genuint. Det finns så många olika platser att besöka som är unika på sitt sätt. Jag tycker också att maten är otrolig. Italienarna är så stolta över sin mat och vad man än äter så är det bra råvaror. Jag älskar också kulturen. Det är inte särskilt stressigt utan man tar det lugnt och njuter av långa middagar. Miljön är också helt fantastisk.
Sara, vilka områden/delar av Italien ser är mest populära att besöka/bokas just nu?
- Rom bokar så det ryker. Det har sålt markant mycket mer än övriga destinationer. Utöver Rom är det Sorrentohalvön eller Amalfikusten, Sicilien och Cinque Terre som toppar listan hos oss.
Sanne, vilket är ditt bästa minne från Italien?
Vår honeymoon! En av dagarna hyrde vi en båt och åkte ut till Capri, la till och åt en långlunch på 3,5 timmar. Vi lyssnade på musik på båten på vägen hem och stannade vid en grotta och badade. Det var helt otroligt.
Vilken är din favoritstad/by i Italien och varför?
Jag har ännu inte besökt Apulien och Sicilien men jag tror det kommer bli favoriter efter vår kommande resa i sommar. Men hittills är jag en Amalfitkust-tjej. Jag älskade att bo uppe i bergen och promenera till stränderna. Där vi bodde var det steniga stränder vilket gjorde vattnet kristallklart. Jag tycker även mycket om Toscana, det är inte riktigt samma känsla där som på Amalfikusten, utan mer lugnt, pittoreskt och lantligt.
Vad väntar i sommar? Berätta om din kommande resa!
Vi är fyra familjer som ska åka till Apulien och bo i små trullihus under en vecka. Vi ska hänga vid poolen om dagarna, äta långa middagar och besöka olika stränder. Efter vår vecka i Apulien åker jag och min familj till Taormina i Sicilien. Där tänker jag att vi ska hyra en båt igen, för att se Sicilien från vattnet. Det ska vara helt otroligt vatten där. Det ser jag verkligen framemot!
Om man ska uppleva Italien för första gången - vad ska man uppleva då?
Jag tycker Amalfikusten. Börja resan med att flyga till Napoli och ta en pizza där innan du reser vidare till Sorrento och Positano. Passa på att besöka Capri och spendera några dagar där. Om man är på en längre resa hade jag hyrt en bil i Napoli, åkt till Amalfikusten och sedan till Toscana. Har man ännu mer tid hade jag passat på att besöka Cinque Terre och vandra till Monterosso. Det kanske inte är optimalt med små barn, men också väldigt trevligt.
Vilken Italiensk maträtt är den första du kommer att äta?
Det kommer garanterat vara en pasta pomodoro med mängder av parmesan. Det är enbart pasta, tomatsås och parmesan. Det är oftast få ingredienser i italiensk mat men det behövs inte så mycket - råvarorna gör sitt!
Sara, vad får Sanne och hennes resesällskap inte missa på sin kommande resa till Apulien?
  • Alberobello, i Apulien, är en liten stad som ger känslan av att gå runt i en saga med sina smala kuperade gator och de unika trullihusen.
  • Ostuni, en av Apuliens vackraste städer som ligger uppe på en kulle med magiska vyer. Staden består i stort sett enbart av vitkalkade hus som gett den smeknamnet "Den vita staden”.
  • Polignano a Mare, en charmig kustort med hög mysfaktor! Här får de inte missa stranden, Lama Monachile, även kallad Cala Porto. Det är den mest fotograferade platsen på Barikusten.
  • Stränderna i Apulien har fantastiskt kristallklart vatten. Jag tycker de ska besöka Costa Merlata där de hittar badvikar med låga klippor som ger känslan av naturliga pooler.
Vad får de inte missa på Sicilien?
  • Taormina är den absolut vackraste och charmigaste staden jag sett i Europa. Det är perfekt att bo nedanför Taormina vid havet som Sanne och hennes familj ska göra. Det gör det enkelt för dem att gå till de olika stränderna dagen och att ta sig till centrum på kvällen. Stranden vid Isola Bella är min favorit!
  • Etna och Gole di Alcantara är en spännande och rolig utflykt. Vulkanen Etna känner vi alla till men Gole di Alcantara är det kanske inte många som hört talas om, men det är faktiskt en av de mest besökta platserna på Sicilien. Eftersom Sanne åker dit med barn rekommenderar jag att vada en liten bit upp i floden. Det finns nämligen olika nivåer på vandringarna och även rafting.
  • Om de gillar filmen Gudfadern ska de åka en bit norrut från Taormina till byn Savoca och besöka Bar Vitelli, en av filmens inspelningsplatser.
Dessutom får de inte missa att smaka Arancini och Cannoli Siciliana som är typiska sicilianska rätter.
Amelia avatar
Möt Amelia, vår nya reseplanerare