Prisgaranti

97% nöjda kunder

Res tryggt och säkert

Sembo Logo
Kundservice

KundserviceHantera din bokningPresentkort
en tallrik mat och ett glas vin på ett bord
en tallrik mat och ett glas vin på ett bord

Grekiska maträtter du inte får missa i Grekland

Ett urval av grekiska rätter som du måste smaka på din nästa Greklandsresa.

Pastitsio (grekisk lasagne)

Grekernas version av den klassiska italienska lasagnen, men enligt många, så mycket godare! Trots att båda rätterna görs på pasta, köttfärssås och bechamelsås, är sättet de tillagas på helt annorlunda. Till pastitsio används bucatini- eller pennepasta istället för lasagneplattor och pastan utgör endast botten av rätten. Ovanpå pastan läggs ett tjockt lager av köttfärssås som grekerna kryddar med bland annat kanel. Det är något speciellt med att krydda köttfärssåsen med kanel, och samma görs med köttfärssåsen till den klassiska rätten moussaka. Till bechamelsåsen som hälls på toppen adderas äggulor så att det översta laget på pastitsion blir fast. En gudomlig pastarätt med så mycket smak som inte får missas på nästa Greklandsresan!


en bit lasagne på en vit tallrik med en gaffel


Spanakorizo (spenatris)

Spanakorizo är en typisk grekisk rätt som äts mycket av grekerna själva men som tyvärr inte är lika uppmärksammad bland turisterna. Många greker växte upp med spanakorizo på matbordet men var som de flesta barn inte särskilt förtjusta i rätter med spenat. Smaklökarna ändras dock med åldern och nästa alla vuxna greker ser spanakorizo som en stapelrätt i det grekiska köket. Det är en enkel, snabblagad rätt med massor av smak! För spenatälskare blir detta garanterat en hit. Rätten kombinerar ris, spenat, lök, vitlök och massa färskpressad citron. Perfekt att serveras som huvudrätt eller tillbehör.


en skål med spenat och ris med en skiva citron på en tallrik



Saganaki (friterad ost)

Ordet saganaki låter nästan japanskt men det är faktiskt namnet på en populär grekisk sidorätt. Saganaki är helt enkelt en stor bit friterad ost som brukar serveras tillsammans med ringlad honung på toppen. Sältan tillsammans med sötman skapar en oslagbar kombination. Saganaki kan bland annat göras på halloumi och fetaost men görs oftast på de halvhårda fårostarna kefalotyri eller kefalograviera. Köper man dessa ostar i kvadratform i en mataffär i Grekland står det ofta “saganaki” på förpackningen. Saganaki är superenkelt att tillaga och så otroligt gott. Osten vänds i mjöl och steks därefter tills den får en brun krispig yta och en mjuk insida.

en träskärbräda toppad med skivor av ost och honung


Taramasalata (fiskromsröra)
Den här röran eller dippen brukar serveras tillsammans med vitt bröd på grekiska restauranger och är vanlig att få till bordet när man beställer in meze (grekiska tapas). Röran är oftast rosa, och får sin fina färg från den rosa fiskromen. För att göra taramasalata, mixas fiskrom ihop med bland annat olivolja, citronsaft och bröd till en len röra. Taramasalata äts mycket av grekerna på blåmåndagen, som är första dagen på den grekiska påskfastan. Tycker man om fiskrom eller kaviar så bör man definitivt smaka denna röra om man får möjlighet!

det finns en skål med mat med en sked i den



Souvlaki i pita

Souvlaki i pitabröd är en av grekernas favoriträtter to-go. Själva ordet “souvlaki” betyder spett, och beställer man endast “souvlaki” på en restaurang får man vanligtvis grillspett med fläskkött eller kyckling. Köttet från grillspettet äts ofta i en mjuk grekiskt brödrulle och är en stapelrätt i det grekiska köket. Grillat kött med färska grönsaker och tzatziki i nybakat pitabröd är det inte mycket som slår. Rätten är packad med smaker och det är värt att leta fram vilket ställe som säljer den bästa souvlakin i pitabröd när man är i Grekland. Befinner man sig i Aten så rekommenderar vi souvlaki-kiosken O Kostas.

en person håller en tallrik med gyros och pommes frites



Spanakopita (Spenat- och fetaostpaj)

Smördegspaj med spenat och fetaost äts mycket över hela Balkanhalvön. Pajen säljs på nästan alla bagerier i Grekland men även i länder som Turkiet, Serbien, Kroatien och Bosnien. Kärt barn har många namn och samma typ av paj har olika namn i olika länder. I Grekland heter pajen spana(spenat)kopita och är en populär rätt som äts till frukost, lunch, middag eller mellanmål. Pajen görs genom att varva lager av smördeg med en röra gjord på spenat, fetaost, ägg och lök. Den ska helst ätas färsk och direkt ur ugnen, för då är den som godast. Kombinera med grekisk yoghurt eller tzatziki och doppa den frasiga pajen i såsen för en fantastisk smakupplevelse.

två skivor spenatpaj staplas på varandra på en servett på ett bord

Varför välja Sembo?

Trygg och flexibel betalning

Få de bästa erbjudandena med vår prisgaranti och välj betalningsalternativ som passar dina behov. Vi accepterar alla stora betalningsmetoder för en säker och enkel transaktion.

Våra kunder litar på oss

Med över 30 års erfarenhet är Sembo en del av den pålitliga och internationellt etablerade Stena-gruppen. Vi är kända för vår expertis, särskilt när det gäller bilresor.

Smidig reseplanering

Planera din resa snabbt och enkelt med i Sembos bokningssystem. Låt Amelia, vår AI-reseassistent, hjälpa dig att jämföra priser och hitta bäst erbjudande för dig.

Res på ditt sätt

Välj bland mängder av hotell, flyg, semesterboenden och aktiviteter. Med vår plattform får du full flexibilitet och hållbara alternativ, så du kan resa precis som du vill.

Amelia avatar
Möt Amelia, vår nya reseplanerare