Packa för bilsemestern

Tips på vad du ska tänka på när du packar för din bilsemester

Du har bestämt dig - ni ska iväg på bilsemester i sommar. Kul! Men om du inte har vanan inne, kan det vara en del saker som är bra att tänka på, framförallt om du har en mindre bil. Hur packar du bäst bilen för bilsemestern?
Här kommer några tips som hjälper dig på vägen!

Använd mjuka väskor

Hur frestande det än är att börja packa i sina allra största resväskor, så bör du tänka en gång till innan du gör det. På bilsemestern är varje kvadratcentimeter i bagageutrymmet guld värd, så genom att använda dig av sportbagar och ryggsäckar istället för vanliga väskor ser du till att komprimera packningen bättre. Inga tomma utrymmen finns kvar i väskorna, samtidigt som de går att pussla ihop mycket enklare än hårda väskor.

Packa en övernattningsväska

Även om ni tar med allt bagage upp på hotellrummet, så är det mycket enklare att slippa leta i flera väskor för morgondagens kläder. Se till att ha packat en övernattningsväska med ombyten, necessärer och annat som ni behöver längs vägen, så blir det mycket enklare att hitta.

Varningstriangel, reflexvästar och hjälpmedelskit

Alla dessa saker bör finnas lättåtkomliga om ni behöver stanna längs vägen. Det är inte kul att behöva plocka ut all packning för att få fram varningstriangeln som ligger under allt annat.

Packa olika väskor för olika etapper

Om ni ska vara iväg på en längre resa så kan det vara bra att packa olika väskor för olika saker. Tänker ni stanna ett par dagar i Alperna på vägen till Medelhavet? Eller börjar ni resan med ett par dagar i en storstad? Då är det troligtvis helt andra kläder du behöver ha än du ska ha när du ligger vid stranden. Genom att packa det i två olika väskor så blir det lättare att hitta rätt kläder.

Glöm inte att ta med några kuddar

På längre motorvägssträckor kan det vara skönt för passagerarna att sova en stund. Framförallt om ni tänker byta av varandra längs vägen - då hjälper det att den andra föraren är utvilad.

Packning inne i bilen

Ju mindre packning ni har inne i bilen, desto bättre. Men vissa saker är bra att alltid ha tillgängligt; våtservetter och handsprit är bra om du behöver tvätta händerna. Någon extra flaska vatten samt snacks eller godis är bra, inte bara för att hålla dig alert, men också ifall ni hamnar i köer och det därmed dröjer extra länge innan ni kan stanna. Det är också viktigt att ni har era pass tillgängliga om du blir ombedd att visa dem vid gränspassager. Det är enklare än att behöva rota efter dem i bagageutrymmet om du stoppas för en kontroll.

Ha som mål att packningen inte ska synas

Om du lyckas packa din bil så att inte väskor syns överallt så minskar risken för att någon ska vilja bryta sig in i bilen när ni stannar till längs vägen.

Lämna inga väskor i bilen över natten

Ju mindre som är kvar i bilen när ni går och lägger er på natten, desto bättre. Det allra bästa är om ni tar upp allt på hotellrummet, även vid övernattningshotell där ni kommer fram sent och åker tidigt. Om ni ändå vill lämna kvar något, se till att det inte syns.
Amelia avatar
Möt Amelia, vår nya reseplanerare