Sembo Logo
Kundservice

KundserviceHantera din bokningPresentkort

Reseexperten tipsar: Safari, Sydafrika och Zanzibar

Reseexperten Pia Hilleström delar med sig av sina bästa tips på upplevelser, sevärdheter och do's and don't's i Sydafrika och på Zanzibar

Vackra hotell, spännande safariupplevelser och lyxiga paradisstränder. Vår egen reseexpert Pia Hilleström har varit på en drömresa till Sydafrika och Zanzibar, där hon och hennes man har besökt olika städer och platser i Sydafrika, bland annat en safariresa med obegränsad safari och catering och en veckas drömvistelse på Zanzibar. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och tips.

Upplevelser och sevärdheter

Vilka är de bästa upplevelserna och sevärdheterna i Sydafrika och Zanzibar enligt dig?

Sydafrika och Zanzibar bjöd på många olika upplevelser. Naturen var väldigt varierad och vi har tagit med oss många olika upplevelser hem i bagaget.

Safarin

Safarin på Kariega Game Reserve Settlers Drift, där vi bodde i 3 nätter. Allt ingick - mat, dryck och snacks - men också obegränsad safari i 8-sitsiga bilar, där vi kom mycket nära djuren - och vi såg elefanter, giraffer, noshörningar, lejon, bufflar, geparder, zebror och många fler. Vi var på safari kl. 6 på morgonen och igen kl. 4 på eftermiddagen. En dag hamnade vi mitt i en flock elefanter!

Vindistrikten och städerna Stellenbosch och Franschhoek

Vindistriktet i Stellenbosch var också fantastiskt. Vi dök också rakt in i den deras vinfestival. Stellenbosch är en mycket mysig liten stad med massor av restauranger, vinbarer, boutiquehotell och små pittoreska butiker mitt i vindistriktet. Vi besökte olika vingårdar för vinprovning och lunch.
I Franschhoek fanns det ett vintåg som fungerade som ett hop on / hop off-tåg mellan vingårdarna - perfekt för att smaka på vin och inte behöva köra.

Kapstaden

Kapstaden var också fantastisk. Vi tog en promenad på Taffelberget och såg utsikten. I Kapstaden finns det ett fantastiskt område som heter Waterfront, där det finns massor av bra ställen att äta och shoppa (inklusive en enorm shoppingcenter).

Godahoppsudden

Vi tog en tuktuk från Simons Town till Godahoppsudden och hade en trevlig promenad med fantastisk utsikt över en del av den sydligaste delen av Afrika, där Indiska oceanen och Atlanten möts.

Pingviner vid Simon's Town

Vi tog en promenad till en strand med pingviner vid Simon's Town. De var söta att titta på.
Simon's Town är en speciell stad där det springer runt stora apor. Man måste komma ihåg att hålla dörrar och fönster stängda, annars kommer de in och ställer till med oreda. En dag hade en av aporna varit på grannens balkong och stulit en påse chips!

Camps Bay

Camps Bay vid Kapstadens kust är också vackert. Men det är väldigt blåsigt. Här bodde vi på ett fantastiskt hotell som heter Ocean View Hotel.

Zanzibar

Stränderna och vattnet på Zanzibar är helt fantastiska. Riktiga paradisstränder med turkost vatten och kritvit sand. Badvattentemperaturen var runt 30 grader!

Planera din resa

När är den bästa tiden på året att resa till Sydafrika och Zanzibar?
Februari och mars är de bästa månaderna att resa till Sydafrika och Zanzibar. Vi åkte i februari och återvände i mars, vi var borta i ungefär en månad totalt, varav vi hade 7 nätter på Zanzibar.
Vädret i Sydafrika var fantastiskt med ca 1,5 dagars regn, annars har solen varit framme.
På Zanzibar var det väldigt varmt, runt 40 grader. Vi gillar värme, men det var nästan för varmt för oss.

Kultur och lokala matupplevelser

Finns det några speciella kulinariska upplevelser i Sydafrika och på Zanzibar som man inte får missa?
Sydafrika är i allmänhet fantastiskt, med otrolig mat. Det är ett riktigt matland, jag skulle inte ha trott det. Vi har inte ätit en enda måltid som inte varit i toppklass - de är särskilt bra på att laga biffar! Och vinerna är också otroligt bra.
Rätterna var mycket internationella på de flesta ställen. På safari hade vi afrikansk natt där vi åt mer lokal mat. Vi gillade maten i Sydafrika bättre än maten på Zanzibar.

Praktiska tips och budget

Vad var prisnivån i Sydafrika och Zanzibar?
Priserna på mat och dryck är mycket billiga. Till exempel kostar ett glas vin cirka 20 kr.

Transport i Sydafrika och på Zanzibar

Vilka är de bästa sätten att ta sig runt i Sydafrika och Zanzibar?
Det bästa sättet att ta sig runt i Sydafrika är med Uber - det är verkligen smart och det är inte så dyrt. Det är mycket professionellt med en app så att du kan se när bilen är där och du betalar också med appen, så du behöver inte ha pengar. Vi använde faktiskt Uber uteslutande, även för längre resor på upp till 2 timmar.

Undvik detta i Sydafrika och på Zanzibar

Finns det några upplevelser som du helst vill undvika?

Undvik Port Elizabeth

Jag kan inte rekommendera Port Elizabeth. Vi fick veta på vårt hotell att vi inte fick gå ut ensamma någon gång. Vi tyckte att det kanske var lite överdrivet, så vi gick ut ändå, men om det inte hade varit för en lokalbo som hade skrikit åt männen som närmade oss, skulle vi ha blivit rånade.
Det finns inte mycket att göra i en stad som Port Elizabeth när man inte kan gå ut på egen hand.

Trafiken på Zanzibar på kvällen

Vi anlände till Zanzibar efter mörkrets inbrott och att ta sig från flygplatsen till hotellet var rena trafikkaoset. De flesta av vägarna var grusvägar med massor av olika fordon och fotgängare och inga gatlyktor, så det var svårt att skilja fotgängarna vid vägkanten. Bilresan tog 1,5 timme, så när vi kom fram till hotellet var vi väldigt trötta.

Reseexpertens resa

Pia och hennes man älskar att bo på olika hotell och har därför bott på många olika hotell på sin resa. Du kan skräddarsy din egen resa precis som du vill, om du föredrar att bo på färre ställen eller vill lägga till hotell.
Amelia avatar
Möt Amelia, vår nya reseplanerare