Sembo Logo
Kundservice

KundserviceHantera din bokningPresentkort

Vinjetter och vägavgifter i Europa

Lär dig mer om olika vinjetter och vägavgifter i Europeiska länder inför din bilsemester

Det finns inget bättre än friheten att bila genom Europa och stanna till på platser man kanske aldrig annars skulle komma till. Men för att få en så bra upplevelse som möjligt finns det lite saker du måste tänka på - framförallt gällande motorvägsavgifter. Här hittar du en lista över hur du gör för att köra i de mest populära europeiska länderna.

Albanien

I Albanien kostar det att köra på motorvägen A1, medan övriga är gratis. Du betalar enklast på plats.

Belgien

I Belgien kostar det inget att köra på motorvägarna.

Bosnien

I Bosnien betalar du enklast för motorvägarna på plats.

Bulgarien

För att köra på motorvägarna i Bulgarien behöver du en digital vinjett, som enklast köps här.  

Danmark

I Danmark kostar det inget att köra på motorvägarna. Några broar, framförallt Öresundsbron och Stora Bältbron kostar däremot. Om du kör minst en gång per år lönar det sig med ØresundGO (Brobizz/Bropass), då du får ett mycket lägre pris. Du kan även ansluta denna till Stora Bältbron för att få ett billigare pris även där.

Estland

I Estland kostar det inget för bilar under 3,5 ton att köra på motorvägarna.

Finland

I Finland kostar det inget att köra på motorvägarna.

Frankrike

I Frankrike är vissa motorvägar gratis, medan det kostar att köra på andra. De som det kostar på har tullstationer där du tar en biljett och sedan betalar när du kör av motorvägen. För att köra inne i vissa franska städer krävs det dock att du har en miljödekal, kallad Crit'Air, som du sätter på vindrutan. Denna måste du beställa online, i god tid innan resan. Den är giltig så länge den sitter kvar på rutan, så om du planerar att köra i Frankrike i framtiden är det bra att köpa den redan nu. Du hittar den officiella sidan här.  

Färöarna

På Färöarna kostar det att köra genom vissa tunnlar som går under havet. Kommer du med din egen bil kan du betala upp till sex dagar i efterhand på den officiella hemsidan. 

Grekland

Det kostar att köra på de flesta motorvägarna i Grekland. Du betalar enklast på plats.

Irland

På Irland kostar vissa vägar och motorvägar att köra på. Om du bara besöker landet tillfälligt är det enklast att betala på plats.

Island

På Island kostar det att köra genom Vaðlaheiðargöng-tunneln. Du kan betala online 24 timmar innan och fram till 3 timmar efter att du kört genom tunneln.

Italien

I Italien betalar du för att köra på motorvägarna genom att ta en biljett när du kör på, och sedan lämna in den när du kör av. Om du planerar att köra in i städer bör du dock i förväg kolla vad som gäller, då många städer har så kallade ZTL-zoner, där du inte får köra utan tillstånd. Dessa är kameraövervakade så om du kör in i dessa utan tillstånd kan du räkna med att böter kommer hemskickat på posten.

Kosovo

I Kosovo kostar det inget att köra på motorvägarna.

Kroatien

Fram till och med hösten 2024 har Kroatien inga vinjetter, utan istället finns det betalstationer, där du vid påfart tar en lapp och vid avfart lämnar in den och betalar för sträckan du kört. Från hösten 2024 införs digitala vinjetter istället. De kommer du kunna köpa här.  

Lettland

I Lettland kostar det inget att köra på motorvägarna om ditt fordon väger mindre än 3 ton.

Litauen

I Litauen kostar det inget för personbilar att köra på motorvägarna.

Luxemburg

I Luxemburg kostar det inget att köra på motorvägarna.

Montenegro

I Montenegro finns det bara en motorväg, vilken du betalar på plats. Utöver detta finns det även kostnader för att köra genom Sozina-tunneln samt för att åka vägfärjan mellan Kamenari och Lepetane.

Nederländerna

I Nederländerna kostar det inget att köra på motorvägarna.

Norge

En del vägar och tunnlar kostar att köra på i Norge. Du betalar enklast genom att i förväg registrera dig på Epass24.  

Polen

Vissa motorvägar kostar att köra på i Polen. Du betalar enklast på plats.

Portugal

I Portugal kostar det att köra på motorvägarna. Du betalar enklast på plats.

Rumänien

I Rumänien behöver du en vinjett för att köra på motorvägarna. Den officiella sidan är bara på rumänska . Kan du inte rumänska kan du för nästan samma pris använda dig av sidan e-rovinieta .

Schweiz

Schweiz kräver vinjett för att köra på vägarna. Denna kan köpas innan du passerar den schweiziska gränsen, men finns sedan 2023 även i digital form, vilken kan köpas här .

Serbien

I Serbien kostar det att köra på motorvägarna. Du betalar enklast på plats.

Slovakien

För att få köra på motorvägarna i Slovakien behöver du vinjett. Den går att köpa online här .

Slovenien

För att köra på de slovenska motorvägarna behöver du en vinjett. Den finns att köpa på bensinstationer nära gränsen, men går också att ha i digital form, vilket du kan köpa här .

Spanien

I Spanien kostar det att köra på vissa av motorvägarna. Du betalar enklast på plats.

Storbritannien

I Storbritannien kostar ett fåtal vägar pengar att köra på. Du betalar enklast på plats. Det finns också trängselavgifter för att köra in i vissa städer. Du hittar fullständig information här. 

Sverige

Sverige har inga direkta motorvägsavgifter. Ett fåtal broar kostar att köra över, framförallt Öresundsbron och Svinesundsbron. Om du kör över Öresundsbron minst en gång per år lönar det sig att skaffa ØresundGO (Bropass/Brobizz) i förväg.
I Sverige måste svenskregistrerade bilar betala trängselskatt vid färd genom Stockholm och Göteborg under delar av dygnet.

Tjeckien

För att få köra på motorvägar och motortrafikleder i Tjeckien behöver du vinjett. Den går att köpa vid motorvägarna nära gränsen, men också online här .

Turkiet

I Turkiet kostar det att köra på vissa av motorvägarna. Du betalar enklast på plats.

Tyskland

I Tyskland behövs ingen vinjett för att köra på motorvägarna. Däremot krävs det ett klistermärke i vindrutan för att få köra in i flera större städer. Detta är giltigt så länge det finns kvar i vindrutan, så du kan köpa det långt i förväg. I Sverige går det att handla på vissa bilprovningar hos Besikta. 

Ungern

På de ungerska motorvägarna krävs det vinjett. Den köper du online här. 

Österrike

Vinjett krävs för att köra på motorvägarna. Går att köpa vid gränsen, eller digitalt i förväg .

Varför välja Sembo?

Trygg och flexibel betalning

Få de bästa erbjudandena med vår prisgaranti och välj betalningsalternativ som passar dina behov. Vi accepterar alla stora betalningsmetoder för en säker och enkel transaktion.

Våra kunder litar på oss

Med över 30 års erfarenhet är Sembo en del av den pålitliga och internationellt etablerade Stena-gruppen. Vi är kända för vår expertis, särskilt när det gäller bilresor.

Smidig reseplanering

Planera din resa snabbt och enkelt med i Sembos bokningssystem. Låt Amelia, vår AI-reseassistent, hjälpa dig att jämföra priser och hitta bäst erbjudande för dig.

Res på ditt sätt

Välj bland mängder av hotell, flyg, semesterboenden och aktiviteter. Med vår plattform får du full flexibilitet och hållbara alternativ, så du kan resa precis som du vill.

Amelia avatar
Möt Amelia, vår nya reseplanerare