Shopping cart
Kundservice
Min sida
Våra resmål
Våra resmål - startsida
HITTA RESMÅL
Resmål via kartan
Resmål via lista
HITTA BOENDE
Hur vill du bo?
Lägenhet
Hotell
Semesterhus
GRUPPRESOR
Gruppresor
HUR VILL DU BO?
Översikt
Modernt och bekvämt
Familjeklassiker
Barnsligt kul
Jättemysigt
Boutique
Härligt barnfritt
Aktiv avkoppling
Mat- och vingårdar
Fira tillsammans
Borta länge
Din egen pool
Allergivänligt
Romantik
Budget
Superdeal
POPULÄRA RESOR
Barnkul
Skidresor
Sol och bad - sommar
Sol och bad - vinter
Storstad
Minisemester
LEGOLAND® Billund Resort
Disneyland® Paris
Så reser du
Så reser du - startsida
Transport
Bil
Färja/bro
Flyg
Hyrbil
Planeringsverktyg
Erbjudande
Erbjudande - startsida
Superdeals
Nyhetsbrev
Presentkort
Sista minuten
Om oss
Om oss - startsida
Fakta och siffror
Kvalitetsarbete
Arbeta hos Sembo
Pressinformation
Resevillkor
Resegaranti
SRF:s villkor för paketresor
Försäkring
Priser
Personuppgiftspolicy
Betala med Captum
Sök och boka resa
Boende
Flyg
Flyg + Boende
Färja + Boende
Färja/bro
»
Våra resmål
»
Tyskland
»
Sachsen
»
Leipzig
» Muséer
Muséer i Leipzig
Muséer
Sevärt
Shopping
Muséer
Musik/Teater
För barnen
Mat & dryck
Värt att veta
Utflykter
Museet i Mendelsohnhaus är tillägnat minnet av den tidigare kapellmästaren i Gewandhaus. På Grassimuseikomplexet på Johannesplatz återfinns ett museum för musikinstrument, konsthantverksmuseet och ett etnologiskt museum. I en spektakulär, modern byggnad ryms museet för bildande konst som visar en omfångsrik samling av europeisk konst från 1400- till 1900-talet.
Museet för bildande konst
När man tar en rundtur på museet för bildande konst kommer man den europeiska kulturhistorien under de senaste 500 åren närmare in på livet. Initiativet till museet har tagits av engagerade Leipzigbor som sedan slutet av 2004 gjort samlingen tillgänglig för allmänheten. Den är sedan dess nämligen inrymd i en ny byggnad i centrum. I stora, ljusa rum kan besökaren på fyra våningar ta del av konst från ett flertal olika epoker, konstnärer och teman.
Grassimuseet för musikinstrument
Det traditionstyngda Grassi-komplexet utgör pärlan i Leipzigs museilandskap. Museet är egentligen en filial till universitetet för forskning och pedagogik, men fungerar som ett offentligt museum för musikskatter där man visar alltifrån instrument till historiska ljudbärare. Grassimässan, som inträffar på höstarna, utgör en publikmagnet i sig själv. På söndagar arrangeras offentliga visningar. Guidningar av experter och på ett flertal språk på begäran.
Mendelssohn-Haus
Mendelssohn-Haus, denna klassiska byggnad på Goldschmidtstraße 12 i Leipzig, är det enda huset i vilket kompositören, virtuosen, kulturpersonligheten och kapellmästaren Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1848) bott som finns bevarat. Det är världens första och enda personmuseum som uteslutande koncentrerat sig på Mendehlssohns liv och arbete. Det man kan se här är möbler och andra föremål som tillhört honom liksom skriftlig dokumentation om honom och hans verk. Han var en ypperlig representant för den europeiska musikkulturens utveckling under 1800-talets första hälft och kom med nya impulser. Till hans främsta verk hör "Bröllopsmarschen” ur ”En sommarnattsdröm”.
Det stadshistoriska museet
I det stadshistoriska museet i Leipzig har man sedan 1909 samlat, dokumenterat och kommenterat material om stadens historia för utställningsändamål. Samlingen är indelad i tio olika avdelningar och med sina fler än 500 000 utställningsföremål är det ett av de största kulturhistoriska museerna i Tyskland. Museets största stolthet är det gamla rådhuset som byggdes av Hieronymus Lotter, en av de vackraste renässansbyggnaderna i Tyskland.
Det tyska bok- och skriftmuseet
Det tyska bok- och skriftmuseet i Leipzig grundades 1884 och är ett av de äldsta museerna i sitt slag i hela världen. Från och med 1950 utgör det en underavdelning till det tyska biblioteket och 1990 slogs det ihop med Tysklands nationalbibliotek, ”Die Deutsche Bibliothek”. Förutom den värdefulla samlingen av bok-, skrift- och papperskultur förfogar fackbiblioteket över fler än 63 000 böcker som handlar om just bok- och skriftkonst. Bland de mer än 500 000 utställningsobjekten finns handskrifter, tryck från 1400- till 1800-talen, bokband, bokgestaltningar och bokkonst från 1900-talet, skrift- och användargrafik, skriv- och pappersprover, mönsterböcker, vattenstämplar, färgat papper, skrivmaterial, verktyg och maskiner för bok- och papperstillverkning samt arkivhandlingar och dokument som handlar om bokhandelns historia.
Det sachsiska apoteksmuseet i Leipzig
Det första sachsiska apoteksmuseet ligger i samma byggnad som centralapoteket en gång låg. Här kan man studera utvecklingen av apotek och läkemedel i Sachsen med fokus på de senaste 150 åren. Besökaren får lära känna intressanta personligheter som botanikern Heinrich Link, titta på apotekarföremål som pillerförgyllare och mjöldrygakvarnar samt titta i böcker om läkemedel och örter. Under ett besök får man även tillfälle att pressa sina egna piller. Apotekets historia berättas med hjälp av privilegiebrev, prislistor, figurer, fajanser och apotekardiskar. Även homeopatin belyses med hjälp av olika föremål.
Folkslagsminnesmärket i Leipzig
Folkslagsminnesmärket är Leipzigs mest välkända symbol och Tysklands största nationalminnesmärke. Detta jättelika tempel, som symboliserar död och frihet, sträcker sig 91 meter upp i luften och det ligger på samma plats som Napoleon en gång hade sitt kommendantläger. Det uppfördes mellan 1858 och 1913 enligt riktningar av arkitekten Bruno Schmitz och skall påminna om de gemensamma europeiska styrkornas slutgiltiga seger mot Napoleon 1813. Själva minnesmärkesområdet sträcker sig över 40 000 m2 stor yta. Här får man en spektakulär inblick i folkslagets historia och dess följder. Figuren vid foten av byggnaden föreställer ärkeängeln Michael som var många tyska härars skyddspatron. På den jättelika kupolens insida finns 324 ryttare avbildade i näst intill naturlig storlek.
Bach-arkivet i Leipzig
Bach-arkivet i Bosehaus (efter handelsmannen Georg Heinrich Bose) vid Thomaskirchhof grundades 1950 med anledning av kompositörens 200:e dödsdag. Det är ett centrum för Bach-forskare och åtnjuter internationellt rykte. Till Bach-arkivet hör ett omfattande vetenskapligt specialbibliotek på temat Bach samt ett Bach-museum. Utställningen ägnas helt åt Johann Sebastian Bachs liv och gärningar under tiden i Leipzig där han bodde och arbetade i 27 år som kantor i Thomaskyrkan. Som Director Musices präglade han det musikaliska livet i staden. Det var också här som han skapade Johannes- och Mattheus-passionerna, fem årgångar med kantater, ”Juloratoriet” samt ”Kunst der Fuge”.
Antiksamlingen i universitetet i Leipzig
Antiksamlingen i universitetet i Leipzig, som har en drygt 150-årig tradition, räknas till en av de mest betydelsefulla högskolesamlingarna av antik småkonst. Här finns fler än 11 000 konstföremål i original från bronstiden till senantiken. Samlingen omfattar även till småkonsten närbesläktade områden som keramik, terrakottastatyer, bronsstatyer, föremål av lergods, glas liksom statyer av marmor och en stor samling gipsavtryck av mästerverk inom den grekisk-romerska skulpturen. Föremålen ger en god bild av människornas dagliga liv vid kusterna längs Medelhavet för över 2 000 år sedan. Här får man veta en hel del om både mytologi, religion och ritualer kring de döda.
Skolmuseet - verkstad för skolhistorien i Leipzig
Den som besöker skolmuseet i Leipzig får inte bara veta hur det såg ut i skolan förr i tiden utan även på riktigt uppleva hur det kunde vara med hjälp av en mängd olika föremål. Här finns många utställningar och verkstäder på temat skola, exempelvis skolsalar som är inredda på samma sätt som de var förr i tiden. Barn fascineras över det faktum att griffeltavlor förr i tiden användes i stället för skrivhäften. Skolklasser kan med hjälp av autentiskt källmaterial från folkskolan år 1900 och den polytekniska högskolan från 1970 få naturtrogen undervisning. Till museets största attraktioner hör olika dokument om skolväsendet i västra Sachsen från 1212 och fram till våra dagar. I biblioteket finns omkring 30 000 böcker och broschyrer som berättar om en 100årig skolhistoria.
Det tyska trädgårdsmuseet i Leipzig
Det tyska trädgårdsmuseet i Leipzig öppnades 1996 och är unikt i sitt slag. På den permanenta utställningen får man lära känna tysk trädgårdshistoria under de senaste 200 åren, nämligen från början av 1800-talet och fram till våra dagar. Olika trädgårdstyper som fattigträdgårdar, läkemedelsväxtträdgårdar och trädgårdar som skapats enligt samma modell som de som läkaren Schreber i Leipzig gav upphov till kan besökas. Här finns enastående utställningsobjekt som ger en god bild av koloniträdgårdens utveckling och hur de utnyttjats av olika föreningar. Man får även en djupare inblick i den vanlige koloniträdgårdsodlarens vardagliga slit och släp. Annat att titta på är en liten kolonistuga med trädgårdsredskap från 1800-talet, föreningsflaggor, pokaler och mycket mer. Utställningen kompletteras av en museiträdgård i form av en koloniträdgård från omkring 1900.
Museet för tryckkonst
Museet för tryckkonst, som öppnades 1995, minner om den stora traditionen som Leipzig har som ”boktryckarstad”. Här finns en av de största och mångsidigaste typografiska samlingarna i Europa. Mångfalden och rikedomen hos utställningsföremålen ger en god inblick i den grafiska historiens utveckling. Här finns allt från blyskrift, träbokstäver, skriftmatriser, sättnings- och gjuterimaskiner till olika sorters pressar. En viktig beståndsdel i samlingen utgörs av europeiska och orentaliska gjutmatriser, skriftschabloner och konstnärligt utformade stålstämplar. Vidare kan besökaren inte bara beskåda utan även använda sig av olika apparater, verktyg och maskiner för att därigenom närmare lära känna arbetsmetoder från förr i tiden. Under sakkunnig ledning kan man själv pussla ihop trycksatser i handsätteriet och därigenom få en god inblick i ”den svarta konstens” hemligheter.